Julsaga del 2

 

. En liten gumma med mjuka gråa lockar och pralinbruna ögon kom fram till honom. Hon hade en fundersam blick när hon såg den lilla pojken.
- Vad gör du här helt ensam? Frågade hon.
Den lilla pojken kände sig blyg och fick inte fram ett ord.
- Har du ingen familj att gå hem till?
Den lilla pojken tittade ner och skakade på huvudet. Blicken blev genast väldigt mjuk hos den lilla gumman. Hon sträckte fram handen och sa.
- Bäst att du följer med mig då
Den lilla pojken tvekade en sekund, sen tog han hennes hand. De började traska iväg mot skogen. Efter ett tag kunde han se ett litet sött timmerhus med en grön dörr.  Hon öppnade dörren och han steg in. Det var varmt och lukade rök och gran. Han såg en brun fåtölj och bakom den fanns en stor öppenspis med en gran bredvid. Granen var klädd med äpplen, skedar, kanelstänger och kulor. Mitt emot fåtöljen fanns de ett grönt bord med två små stolar. Det såg ut som en saga och han fick lust att nya sig själv i armen, för att se om han drömde. Lilla gumman hjälpte honom av med ytterkläderna och såg med fasa över hans trasiga kläder. Hon pekade på en dörr och sa att han skulle gå in i sovrummet och kolla i den översta lådan i byrån och välja något plagg han trodde skulle passa honom. Han gjorde som hon sa och gick in. Sovrummet var inte mycket men väldigt fint. De fans en liten säng och en byrå. Runt fönstret hängde de virkade gardiner i olika färger och en lampa gjord av vass hängde i taket. Han drog ut lådan och dom flesta kläderna var förstora men han hittade en skjorta och ull byxor som tycktes passa honom. Han kom ut igen och gumman tittade nöjt på honom. Men magen började leva om som ett lejon på honom och tittade förläget på den lilla gumman. Men hon bara log och sa att han skulle sätta sig vid köksbordet. Han gick och satte sig vid bordet och gumman gick iväg.
Hon kom tillbaka med en stor grötskål med äppelmos och ett glas mjölk. Pojken åt glupskt och gumman gick och satte sig i sin fåtölj och kollade på honom.  Han hade fint ljust hår, gröna ögon och ett snett fint leende. Men han var väldigt mager, det syendets att han hade haft ett tufft liv.
Nu var han mätt och belåten. Han lutade sig tillbaka på stolen och la händerna back i nacken och tog ett stor andetag. Nu kändes livet bra. Han tittade upp från bordet och kände gummans blickar mot sig. I början kände han sig lite besvärad men insåg snabbt att den hära blicken hade han aldrig fått förut. Hennes blick var full med förståelse och medlidande. Människorna i byn hade alltid kolla på honom som smuts som fläckar ner deras fina by.  
Den lilla gumman harklade och han vakande ur sina tankar. Han kände nu hur trött han var och gäspade stort. Gumman ställde sig upp från fåtöljen och gick in i sovrummet. Det dröjde inte länge för ens hon ropade in honom. När han kom in i sovrummet såg han att hon hade dragit ut mellersta lådan i byrån och bäddat i ordning en säng åt honom. Den såg väldigt mjuk och skönt ut. Han klev ner i sin säng och han föreställde att så här kändes de att sova på moln. Den var lite liten och fötterna hände utan för, men de gjorde ingenting. Han kände sig så nöjd. Gumman sa god natt till honom och kysste hans panna. Hon lämnade rummet med dörren på glänt, så ljuset skulle komma in. Han gäspade igen och tänkte att det kanske fanns någon som hörde hans bön, kanske att något där uppe bryr sig om honom. Han hade önskat sig en familj och han fick sig en gumma. Han log och somnade. Slut. 

 
Allmänt | |
Upp